Важна част от хомеопатичната терапия са монопрепаратите във високи потенции (разреждания), които влияят не само на физическо, но и на психо-емоционално ниво. Какви са техните специфики?

 

Монопрепаратите с високи потенции - D1000, са създадени в родината на хомеопатията – Германия. В исторически план, със специфичните немски D-потенции пръв започва да експериментира д-р Константин Херинг през 1833 г. С развитието на немската хомеопатия започват да се прилагат потенции като D30, D800, D1000 и т.н. 



Какво е характерно за високопотенцираните хомеопатични лекарства?

  • Те са подходящи за пациенти от всички възрасти с добра жизненост, при остри заболявания с интензивна симптоматика. Помагат постепенно да настъпи трансформация на ниво психика и за възстановяването на клетки, тъкани и органи. 
  • Приложението им цели да се регулира психо-невро-ендокринно-имунната ос на организма. 
  • Оказват по-дълбоко и по-специфично действие, отличават се с по-голяма интензивност и по-бърз ефект. 
  • Прилагат се само по лекарско предписание и въз основа на индивидуална терапия под наблюдението на опитен лекар хомеопат. 

 

Клинично приложение при остри и хронични заболявания

Чрез хомеопатичните лекарства във високи потенции лекарят хомеопат цели лечебно въздействие както на физическо, така и на психично ниво. Ето някои примери за често прилагани монопрепарати, набрали още по-голяма популярност от началото на COVID пандемията: 

 

  • Apis mellifica (Апис мелифика) – хомеопатичен медикамент, показан при всички състояния със засягане на кожа и лигавици; с внезапност на появата на оток и възпалителен синдром. Подходящо средство при: фулминантно развиващи се алергични процеси (като доболнична помощ); при възпалителни прояви с остър и изразен едем на кожа, лигавици и серози. Обичайно хомеопатично средство при алергии – алергичен конюнктивит; запушен нос, оточна лигавица без секрети; кожни алергии (уртикария, атопичен дерматит). Цистит; нефротичен синдром и др. 

При пациента може да се наблюдават следните поведенчески нарушения - силно изразена раздразнителност до агресия; стремеж за контрол – особено в семейството; силна ревност и др. 

  • Arsenicum album (Арсеникум) - един от най-използваните хомеопатични препарати за състояния като безпокойство, панически атаки, стомашно-чревни нарушения, астма. Болният се отличава с подчертана слабост, силна тревожност, страх, раздразнителност и припряност. Страхува се да остане сам, възможно е да изпитва силен страх от смъртта, търси непременно компания. Сякаш търси облекчение на безпокойството си в едно постоянно движение. Не случайно Арсеникум е едно от най-препоръчваните хомеопатични лекарства от началото на COVID пандемията, тъй като заболяването често протича с подобна симптоматика, както във физически, така и в психо-емоционален план. 

Арсеникум е подходящ за приложение в следните случаи: 

  • Хранителни токсикоинфекции със силни болки, парене, повръщане до крайно изтощение. 
  • Тежки инфекциозни синдроми с екстремна физическа астения. 
  • Засягане на паренхимни органи – черен дроб, бял дроб, бъбреци, свързано с изразен възпалителен синдром. 

Като поведенчески нарушения се наблюдават: подчертана астения – физическа и психо-емоционална. Депресивни състояния, вследствие на хронични заболявания. Фобии и натрапливи състояния – подреденост, чистота, танатофобия. Прекалено педантичен и загрижен за здравето си. 

  • Gelsemium (Гелсемиум) – това хомеопатично лекарство се прилага за последици от емоционален шок, със силна психическа и моторна слабост до пълно умствено блокиране. Свръхемоционалност, придружена с тремор, възбуда и спазми. Слабостта на болния може да е на всички нива – психично, емоционално и физическо.

Типични симптоми, при които се препоръчва Гелсемиум са: Треперене, крампи, нарушена моторна координация. 

  • Силна отпадналост и астения – като последици от тежки заболявания. 
  • Конгестивно главоболие. Сънливост и лицева конгестия при настинка и грип. 
  • Световъртеж – усещане, като че ли пада, с тежки и отпуснати клепачи – едва си държи очите отворени и др. 

 

Като поведенчески нарушения се наблюдават: умствено блокиране в стресова ситуация. Силен страх и безпокойство преди изпит, говорене пред публика, интервю за работа, предстояща медицинска манипулация. „Изключване“ - мисълта на пациента става бавна, мудна, забравя и изглежда глуповат. 


Важно: Приложението и индивидуалното дозиране на хомеопатичните лекарства е препоръчително да се определят от лекар хомеопат. Когато се касае за необходимост от повлияване на психо-емоционално ниво, са подходящи медикаменти в по-високи потенции, които се приемат само по лекарско предписание. Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация.


Източници:

Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур.